Regija
9

U Zagrebu počeo padati snijeg, na Jadranu se očekuje bura

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U Zagrebu je oko 6 sati nakon kiše počeo padati i snijeg, a temperatura se kreće oko tri stepena Celzija. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana će ojačati bura, javlja portal 24sata.hr.

Gotovo sve meteorološke stranice govore kako u petak cijelu kontinentalnu Hrvatsku očekuju snijeg i jaki udari vjetra. U priobalju se očekuje grmljavinsko nevrijeme.

Očekuje se kako će snijeg nastaviti padati tokom čitavog dana, a temperature će se još spuštati.

Meteoalarm, stranica koja objavljuje upozorenja o opasnom vremenu za Evropu, upozorava da se na području Zagreba u petak ujutro oko 9 sati očekuje jak sjeveroistočni vjetar koji će dosezati i brzine od 65 km/h.

Očekuje se od 5 do 20 centimetara snijega. Udari vjetra nešto će se smanjiti sredinom dana, ali će i dalje biti vrlo jaki uz srednju brzinu od 30 do 45 km/h. Snijeg, led i jak vjetar očekuje se i na području Osijeka i Gospića, dok se u Karlovcu očekuje snijeg i led, ali bez vjetra.

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana će ojačati bura, a tokom dana se očekuje olujna bura s orkanskim udarima. Na ostatku Jadrana će jugo slabiti i okretati jugozapadnjak i zapadnjak. Na Jadranu će temperature biti od 5 do 10 stepeni.