Tvrđava Kale u Skoplju
0

U tuči Makedonaca i Albanaca 7 povrijeđenih

SRNA
Sedam osoba, među kojima i jedan policajac, povrijeđeno je u sukobu Makedonaca i Albanaca na tvrđavi Kale u Skoplju do kojeg je došlo zbog izgradnje crkvenog muzeja, javili su skopski mediji. Više pripadnika makedonskih i albanskih udruženja građana i drugih neformalnih grupa, kao i navijača makedonskih fudbalskih timova tuklo se danas noževima, kamenjem, palicama i drugim predmetima, zbog izgradnje crkvenog muzeja.

Prije dva dana na istom mjestu održan je protest pristalica vladajućih, ali i opozicionih albanskih partija u Makedoniji koji se ne slažu sa odlukom da se na tvrđavi gradi muzej u obliku crkve. Izgradnju crkvenog muzeja podržalo je Ministarstvo kulture Makedonije.

Pripadnici Demokratske Unije za integracije (DUI), koja je partner makedonskoj Vladi u toku noći sruše sve ono što je do tada bilo izgrađeno. U rušenju izgrađenog učestvuju, između ostalih, i zamjenik ministra policije iz DUI, članovi partijskog rukovodstva i gradonačelnik jedne opštine u Skoplju u kojoj većinsko stanovništvo čine Albanci.

Policija je saopštila da je istraga o ovom incidentu u toku i najavila krivične prijave.