Regija
0

U toku utvrđivanje Župljaninovog identiteta DNK analizom

FENA
Utvrđivanje identiteta haškog optuženika Stojana Župljanina putem DNK analize je u toku, izjavila je danas Tanjugu glasnogovornica Okružnog suda Ivana Ramić.

Ona je rekla da će, čim sudu budu dostavljeni rezultati, biti poduzete određenje istražne radnje, ne precizirajući u kom roku.

Bosanski Srbin Stojan Župljanin (57), uhapšen je jučer oko 12.30 u Pančevu i priveden je istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Župljanina su uhapsili pripadnici MUP-a Srbije i Bezbjedonosno-informativne agencije i priveli istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Advokat Igor Pantelić, koji po službenoj dužnosti zastupa uhapšenog, rekao je sinoć da se on predstavio kao Branislav Vukadin.

Pantelić je potvrdio da je prisustvovao uzimanju otisaka prstiju i krvi za DNK analizu, koje je uradio pripadnik MUP-a i prenio da je istražni sudija izdao naredbu da se ti uzorci ispitaju radi utvrđivanja identiteta.

Istražni sudija Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu utvrđuje identitet haškog bjegunca Stojana Župljanina i prema zakonu ima rok od 24 sata da to učini.

Optužnica protiv Župljanina podignuta je 17. decembra 1999. godine, a otpečaćena je 13. jula 2001.

Tužilaštvo Haškog tribunala podiglo je optužnicu protiv Župljanina zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Optužnica tereti Župljanina da je planirao, poticao, naredio, počinio, kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu, pomogao i podržavao njihovo planiranje, pripremu i izvršenje.

U MUP-u Srbije od prošle godine radi DNK laboratorij koji spada četiri najsavremenije u Evropi.

DNK laboratorij MUP-a izgrađen je po visokim standardima "čistih soba", jer su korišteni specijalni materijali koji sprečavaju sakupljanje prašine po zidovima.

Četiri odvojena sistema za filtraciju ne dozvoljavaju miješanje zraka između prostorija, a u odvojenim odjeljcima obavlja se pregled materijala, izolacija DNK, priprema uzoraka za analizu kao i analiza DNK profila.

Radni prostor razdvojen je na odjeljenje za analizu forenzičkih uzoraka - pronađenih na mjestu zločina, analizu referentnih uzoraka -nespornih uzoraka uzetih od osumnjičenih i analizu mitohondrijalnih DNK.

Zaposleni ulaze u prostorije za rad DNK laboratorije pomoću magnetnih kartica, obučeni su u specijalna odijela.