Hrvatska
0

U štrajku upozorenja učestvovalo oko 80.000 radnika

SRNA
Foto: Tportal.hr
Foto: Tportal.hr
Oko 80.000 radnika u cijeloj Hrvatskoj održali su danas štrajk upozorenja, odnosno jednočasovni prekid rada u preduzećima, kako bi upozorili na potrebu očuvanja radnih mjesta, plaćanje rada i osiguranje primjerenih uslova rada.

Akcija pod nazivom "Solidarno zajedno", koju je organizovao Savez samostalnih sindikata Hrvatske /SSSH/, usmjerena je prema svim radnicima u Hrvatskoj koji su izgubili posao, kojima prijeti otkaz ili već dugo vremena ne dobijaju plate.

Prema procjenama SSSH, današnjem štrajku odazvalo se oko 80 odsto od 100 000 članova sindikata.

Neki od učesnika su tokom akcije nosili bedž "Solidarno zajedno", a u nekim firmama  akcija je provedena tokom polučasovne pauze. Na sat vremena zaustavili su rad i zaposleni u hotelu "Esplanada" u Zagrebu.

Hrvatski mediji navode da je nekim radnicima bilo zabranjeno provođenje akcije, kao što je slučaj sa zaposlenima u varaždinskom hotelu "Turist", dok je u splitskom "Brodomerkuru", "Merkatoru" i "Dioni", bilo zabranjeno čak i nošenje bedževa.

Komentarišući današnji štrajk, hrvatski premijer Jadranka Kosor rekla je da sindikati imaju njenu podršku u borbi protiv korupcije.

"Sindikati u borbi protiv korupcije, u borbi protiv kriminala, imaju ne samo moju punu podršku, nego mislim da time žele dati podršku Vladi u borbi protiv kriminala i korupcije", rekla je Kosorova i istakla da je potrebno ići još snažnije naprijed.
Hrvatski mediji navode da je današnji štrajk uvod u protest 1. maja, na Međunarodni praznik rada,  u Zagrebu, Splitu, Osijeku i ostalim većim gradovima.

Sindikati juče sa Vladom Hrvatske nisu uspjeli postići dogovor oko "rezanja" stavki kolektivnih ugovora, navode hrvatski mediji.