Kosovo
0

U srpskim sredinama potpisuje se peticija stop EULEX-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U srpskim sredinama na Kosovu u petak je u toku potpisivanje peticije protiv dolaska misije EU na Kosovo, koje je pokrenula Skupština srpskih općina i zajednica Kosova.

"Cilj je da se peticijom ukaže na loš položaj srpskog naroda na Kosovu koji bi ponovno bio obespravljen dolaskom EULEX-a. Između UNMIK-a i EULEX-a mi biramo Rezoluciju 1244 VS-a UN-a po kojoj je UNMIK i došao ovdje", rekao je predsjednik te skupštine Radovan Ničić za srpski lokalni "KIM radio" iz Čaglavice nadomak Prištine.

Srbi iz Gračanice, u kojoj se u petak tokom jutra potpisivala peticija, kao glavni razlog za njezino potpisivanje navode nedovoljan učinak međunarodne zajednice u rješavanju njihovih problema, upozoravajući na nakane koje Europska unija pokušava provesti, uprkos protivljenju države Srbije.

Potpisivanje peticije protiv EULEX-a počelo je u četvrtak na sjeveru Mitrovice, nastavljeno je danas u Gračanici u središnjem dijelu Kosova, a idućih dana ta će akcija biti organizirana i u ostalim srpskim sredinama na Kosovu.

Prištinski mediji na albanskom jeziku objavili su izjave najviših dužnosnika EULEX-a i međunarodne zajednice kako će ta europska misija, u kojoj sudjeluju i predstavnici SAD-a, do kraja godine biti raspoređena na cijelom Kosovu. Kosovske institucije snažno podupiru dolazak EULEX-a, ali zahtijevaju njegovo raspoređivanje na cijelom teritoriju Kosova.