Crna Gora i Hrvatska
0

U srijedu pregovori o dvojnom državljanstvu

FENA
Crna Gora i Hrvatska počet će u srijedu u Dubrovniku pregovore o sporazumu o dvojnom državljanstvu, najavio je pomoćnik crnogorskog ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Svetozar Đurović.

Đurović je kazao da će predstavnici vlada Crne Gore i Hrvatske prvo potpisati sporazum o readmisiji, a potom započeti pregovore o sporazumu o dvojnom državljanstvu.

On je podsjetio da je crnogorska strana sredinom prošle sedmice od Hrvatske dobila nacrt ugovora o dvojnom državljanstvu između dvije države.

"Imamo prijedlog hrvatske strane, a imamo i mi svoj, tako da pregovori o sporazuma o dvojnom državljanstvu mogu da počnu", kazao je Đurović, prenijeli su podgorički mediji.

Prijedlog za pregovore i zaključivanje bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i država bivše Jugoslavije Podgorica je dostavila Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

"Mi smo spremni za početak razgovora i zainteresirani smo da oni počnu što prije", naveo je Đurović.

Crnogorskim prijedlogom sporazuma o dvojnom državljanstvu s drugim državama predviđa se restriktivni pristup tom pitanju.

Prema tom prijedlogu, pravo na dvojno državljanstvo dobit će strani državljani koji su u braku s crnogorskim državljaninom najmanje pet godina, kao i djeca iz mješovitih brakova čiji jedan roditelj ima crnogorsko državljanstvo.

Osim njih, crnogorski pasoš mogu dobiti i strani državljani za koje se procijeni da je to nacionalni interes.