Beograd
0

U srijedu potpisivanje presude "zemunskom klanu"

FENA
Sudija Milimir Lukić u srijedu će potpisati presudu za 26 pripadnika "zemunskog klana" i ona će biti upućena Tužilaštvu, optuženima i njihovim braniocima, izjavila je u utorak Tanjugu portparol Posebnog odjeljenja Okružnog suda Maja Kovačević- Tomić.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao Lukić, u Specijalnom sudu je 18. januara osudilo 26 pripadnika "zemunskog klana", od kojih su osmorica u bjekstvu, na ukupno 465 godina zatvora, za zločinačko udruživanje, 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada.

Kovačević - Tomić je rekla da presuda "zemunskom klanu" ima oko 1.000 stranica i da je to "najobimnija presuda u srpskom pravosuđu".

Prvostepenom presudom, prvooptuženi, nekadašnji komandant Jednice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija osuđen je na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Aleksandar Simović osuđen je na 35 godina, Dušan Krsmanović 20, Toni Gavrić tri, Predrag Maletić tri, Nikola Bajić 35, Saša Petrović pet, a Đorđe Slavković na 35 godina zatvora.

Osuđeni su i Milan Jurišić zvani Juriško, na 34 godine, Darko Milićević 13, Dragan Miladinović pet, Slobodan Kovačić četiri, Bojan Dolić na četiri godine i šest mjeseci, a Darko Milić na pet godina zatvora.

Milan Drča osuđen je na pet godina, Srećko Trajković na četiri godina i šest meseci, Milan Jovanović pet, Milomir Kaličanin 10, Slobodan Pažin na sedam godina i pet mjeseci, a Dalibor Nišavić na 10 i šest mjeseci zatvora.

Šestorica koji su u bjekstvu osuđeni su na dugogodišnje kazne zatvora. Miloš Simović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić na po 40 godina, Milan Jurišić 20, Milan Glišović 32 i Selman Hamidović na 10 godina zatvora.

Aleksandar Zdravković oslobođen je optužbe, dok je optužba prema Nenadu Opačiću za pomoć počiniocima ubistva Velibora Iličića odbijena zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja.

Zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja odbijena je i optužba protiv Ninoslava Konstantinovića i Dejana Ranđelovića.

Suđenje pripadnicima "zemunskog klana" prvobitno je počelo kao jedinstveni postupak s procesom za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića krajem 2003. godine, ali je zbog cjelishodnosti suđenja razdvojeno početkom 2004.

Za skoro četiri godine suđenja, u ovom krivičnom predmetu saslušani su brojni svjedoci, vještaci, izvedeni mnogi materijalni dokazi, a iskaz su dali i svjedoci saradnici Miladin Suvajdžić, Ljubiša Buha i Dejan Milenković, koji je jedini svjedok saradnik koji je svjedočio javno.