Srbija
0

U srijedu otvaranje Avalskog tornja u Beogradu

SRNA
Foto: Politika
Foto: Politika
Svečano otvaranje Avalskog tornja u Beogradu koje je bilo najavljeno za ponedjeljak odloženo je za srijedu, 21. april zbog loših vremenih uslova.

Otvaranju Avalskog tora, najviše građevine na Balkanu, prisustvovaće najviši državni zvaničnici Srbije.

Novi toranj je visok 204,5 metara i imaće istu funkciju kao i stari, koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine.

Rekonstrukcija tornja počela je 2005. godine na inicijativu Radio-televizije Srbije.

Radovi na Avalskom tornju su završeni u oktobru prošle godine, poslije potpune obnove koja je trajala nepune tri godine.

Izgradnja je izvođena bez odstupanja od projekta arhitekata Uglješe Bogunovića, Slobodana Janjića i konstruktora Milana Krstića, tvoraca starog Avalskog tornja.

Projekat i nadzor radova povjereni su saobraćajnom institutu CIP, a izvođač radova bilo je građevinsko preduzeće "Ratko Mitrović".  
Elektro oprema ugrađena u ovo zdanje predstavlja najmoderniji sistem te vrste, jedan od sedam takvih u Evropi. 

U prilaznu stazu tornju biće ugrađeno 200 otisaka dlanova najzaslužnijih donatora i učesnika akcije RTS-a "Izgradimo toranj na Avali". Prva je otisak ostavila pokojna slikarka Olja Ivanjicki, koja se, poklonivši svoje slike, pridružila akciji.

Zanimljivo je i da se među 200 otisaka nalaze i dlanovi pet akademika - Matije Bećkovića, Milorada Pavića, Dušana Kovačevića, Toneta Serafimovskog i Vladimira Veličkovića, kao i tenisera Ane Ivanović i Novaka Đokovića.