Regija
0

U Srbiji više od 2.000 oboljelih od nove gripe

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Srbiji trenutno od nove gripe boluje više od 2.000 osoba, izjavio je predsjednik Radne grupe za borbu protiv pandemije Predrag Kon.

Kon kaže da je u Srbiji samo protekle sedmice kod 20 ljudi zvanično potvrđeno da su zaraženi virusom H1N1 i procjenjuje da je ukupan broj zaraženih 100 puta veći.

On je rekao da je nova gripa potvrđena samo kod 169 osoba, jer se ispituju samo teži slučajevi i djeca u školama, te da se tačan broj oboljelih ne može utvrditi, jer Institut za virusologiju "Torlak" radi samo analize teže oboljelih pacijenata, ali ne i onih koji imaju lakši oblik virusa.

"Samo u Beogradu je u toku prošle nedelje registrovano više od 140 slučajeva oboljelih sa simptomima gripe. Međutim, ta oboljenja su najvjerovatnije nova gripa, jer rezultati svih uzoraka koje ispitujemo pokazuju da se isključivo radi o virusu H1N1. Do sada nismo dobili nijedan izolat sezonske gripe, što znači da nova gripa dominira", rekao je Kon za "Pres". 

On je dodao da odluka Vlade Srbije da se hitno nabave vakcine, lijekovi i respiratori ne znači da je situacija alarmantna.

"Mi smo sve to pokrenuli još tokom ljeta. Međutim, postoje određene procedure koje traju previše dugo s obzirom na ovu situaciju, tako da ja Vladinu odluku da se pokrene hitna nabavka doživljavam kao veliku pomoć, jer nam je bitno da što prije imamo vakcine i respiratore", rekao je Kon.

Kon je naglasio da je epidemiološka situacija nepovoljna, ali da bi za proglašenje epidemije ona trebala da bude opasna i vanredna. 
"Zasad nismo blizu toga. Ali, mi ćemo svakako doći u situaciju kada ćemo morati da proglasimo epidemiju. Ono o čemu se trenutno vrlo ozbiljno razmišlja jeste da se zabrani okupljanje u predškolskim ustanovama, a to znači zatvaranje dječijih vrtića. O tome govorim unaprijed, da bi ljudi, a ima ih puno koji vode djecu u vrtić, mogli da organizuju svoj život", rekao je Kon.