Svinjska gripa
0

U Srbiji ukupno 109 oboljelih

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Srbiji je do danas potvrđeno 109 slučajeva obolijevanja od novog gripa tipa A (H1N1), saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Pošto je pređena granica od stotinu oboljelih, više nije potrebno laboratorijsko ispitivanje svakog sumnjivog slučaja, već samo onih sa teškom kliničkom slikom, navodi se u saopštenju. Oboljele osobe su sa područja Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde i Čačka. Kontakti oboljelih osoba nalaze se pod zdravstvenim nadzorom.

Među oboljelima su 63 osobe koje su boravile na muzičkom festivalu Exit, od čega su 48 državljani Srbije, i šest stranih sportista učesnika Univerzijade.

Najnovija istraživanja pokazuju da se smrtnost od gripa izazvanog novim tipom virusa A kreće između 0,06 posto i 0,0004 posto, za razliku od ranije procijenjene u Meksiku 0,4 posto, što je povezano sa obolijevanjem mlađih ljudi i primjenom uspješne terapije kod težih slučajeva bolesti.

Zaključno sa jučerašnjim danom, u Evropi je prijavljeno 16.378 oboljelih, sa 33 smrtna ishoda, i to 29 u Velikoj Britaniji i četiri u Španiji.