Demografski problemi
0

U Srbiji svake godine nestane jedan grad

Sarajevo-x.com
Foto: Blic Online
Foto: Blic Online
Demografski problemi su sve učestalija promjena u Srbiji gdje godišnje nestane jedan manji grad, piše srbijanski Blic Online.

Od početka devedesetih godina Srbija bilježi smanjenje broja novorođenih i povećanje broja umrlih osoba, zbog čega je srbijanski ministar zdravstva Tomica Milosavljević istakao kako je veoma bitno da se u toj zemlji ulaže u zdravlje.

Milosavljević je kazao i to da su kod starijeg stanovništva u Srbiji sve češće bolesti kao što je visok krvni pritisak, ali u porastu je i oboljevanje od zloćudnih tumora.

Negativna stopa prirodnog priraštaja u Srbiji je najprije uzrokovana socijalnom i ekonomskom turbulencijom, ali i sporom tranzicijom.

Po popisu iz 2002. godine, u Srbiji je živjelo blizu 7.478.000 građana, a ako se ovakav trend nastavi 2030. godine biće ih blizu 6.800.000", kazala je Ljljana Lučić, državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike.

Problem s kojim se Srbija, kao i brojne druge zemlje susreće, je također taj što stopa starosti stanovništva raste, ali i to što ljudi sve kasnije stupaju u brak. Također, domaćinstva su najčešće tročlana te u Srbiji godišnje nestane jedan manji grad.