Regija
1

U Srbiji smanjena stopa nataliteta za 9,4 posto

SRNA
U Srbiji je 2011. godine bilo 7.258.753 stanovnika, što je za 32.683 manje nego godinu ranije, pokazuje godišnji izvještaj Republičkog zavoda za statistiku.

To znači da je stopa nataliteta smanjena sa 9,4 na devet živorođenih na 1.000 stanovnika, dok je stopa mortaliteta ostala na nivou od 14,2 promila.

Najnižu stopu rođenih imaju Gadžin Han, Rekovac, Svrljig, Kučevo i Osečina, a najvišu Tutin, Novi Pazar, Novi Sad, i Zemun i Zvezdara u Beogradu, pišu beogradske „Večernje novosti“.

Najnižu stopu mortalitet imaju Tutin, Preševo, Bujanovac, Novi Pazar i Sjenica, a najviše ljudi umrlo je u Crnoj Travi, Babušnici, Rekovcu, Svrljigu i Žabarima.

Stopa prirodnog priraštaja u 2011. pozitivna je samo u sedam opština: Beograd - Grocka, Novi Sad, Sjenica, Novi Pazar - grad, Tutin, Bujanovac i Preševo, dok Zvezdara ima nulti prirodni priraštaj.

Prosječna starost umrlih je 73,5 godina, a najveći broj preminulih imao je između 75 i 84 godine. U tom starosnom intervalu više umiru žene nego muškarci. Vodeći uzroci smrti su bolesti sistema krvotoka i neoplazme.