Regija
7

U Srbiji se pokreće inicijativa za legalizaciju istospolnih brakova

Klix.ba
Gay parada u Beogradu 10. oktobra 2010. godine (Foto: AFP)
Gay parada u Beogradu 10. oktobra 2010. godine (Foto: AFP)
U Srbiji se uveliko priprema teren za legalizaciju istospolnih brakova, pišu tamošnji mediji. Model zakona koji reguliše ovo pitanje trebao bi biti predstavljen naredne sedmice.

Kako pišu Večernje novosti, model zakona predviđa da se partnerima istog pola, koji žive zajedno, omogući da pravno regulišu odnos. Za partnere koji žive u višegodišnjoj zajednici bilo bi omogućeno da nasljeđuju nekretnine, da u slučaju smrti uživaju penziju ili neku socijalnu pomoć dotadašnjeg partnera, da mogu jedni druge posjećivati u bolnici kao članovi najuže porodice.

Uslov za ovo bit će uvođenje u jedinstveni registar koji bi vodili matičari. Model zakona pripremljen je u tamošnjem Centru za unapređenje pravnih studija. Iz Ureda za ljudska i manjinska prava upućen je poziv na javnu raspravu predstavnicima Ministarstava pravde, rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i LGBT organizacijama.

Autori navode da zakon nije uvertira za izjednačavanje brakova, a protivnici tvrde da će pažljivo pratiti cijeli slučaj.

"Ovo su samo moguća zakonska rješenja, čiji je cilj da se pravno reguliše status osoba istog pola, koje žive u zajednici", kazala je za Novosti Suzana Paunović, direktorica Ureda za ljudska prava.

Iz pokreta Dveri kažu da nemaju ništa protiv ako je riječ samo o rješavanju praktičnih pitanja.

"Obratit ćemo se i Ustavnom sudu i koristit ćemo, kao i dosad, vaninstitucionalna sredstva ukoliko primijetimo da se iza svega krije pokušaj izjednačavanja brakova. Oštro se protivimo tome da pripadnici LGBT populacije usvajaju djecu, što bi za Srbiju, koja demografski odumire, bilo pogubno", upozorava Vladan Glišić iz pokreta Dveri.

Meho Omerović, predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava, pozvao je na raspravu o ovom pitanju.

"U Srbiji osobe istog pola mogu živjeti u vanbračnoj zajednici koja je po zakonu izjednačena s bračnom. Međutim, ne mislim da naša zemlja treba biti poligon za ispitivanje zakona EU. Kad se u moćnoj Francuskoj, koja ima dugu tradiciju poštivanja ljudskih prava, dešavaju ovakvi protesti protiv istospolnih brakova, onda ne vidim zašto bismo mi usvajali zakon koji postoji samo u nekoliko država Unije", kazao je Omerović.

Pitanja o usvajanju i vaspitanju djece zasad nema među paragrafima modela navedenog zakona.