Izvještaj za 2011. godinu
0

U Srbiji porast nasilja i diskriminacije prema LGBT populaciji

FENA
Foto: Press.rs
Foto: Press.rs
U Srbiji je 2011. zabilježen porast nasilja i diskriminacije prema LGBT (lezbijskoj, gay, biseksualnoj i transrodnoj) populaciji, navodi se u najnovijem izvešću srbijanske nevladine organizacije Gej strejt alijansa (GSA), predstavljenom u petak, u kojem se ističe da su beogradski gradonačelnik i gradska uprava osigurali uvjete za otvaranje Sigurnog prostora za žrtve nasilja na osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Kako se navodi u izvješću GSA, fizičko nasilje nad pripadnicima LGBT zajednice poraslo je za 30 posto u odnosu na 2010. Srbija, kako se dodaje, u najvećoj mjeri ima adekvatan pravni okvir za borbu protiv nasilja i diskriminacije, ali i dalje postoji problem njegove implementacije. Također se navodi kako su grad Beograd i gradske institucije u 2011. godini uvrstile prava i sigurnost LGBT osoba među pitanja kojima treba ukazati posebnu pozornost.

Na predstavljanju izvješća u beogradskoj Skupštini gradonačelnik Dragan Đilas, o kojem se govori kao i o potencijalnom novom srbijanskom premijeru, kazao je kako je dužnost svih dijelova društva, a prije svega političara, zauzeti se za veću toleranciju prema LGBT populaciji. Istaknuo je kako bi poseban pritisak trebalo izvršiti na političare, posebice one koji se samo deklarativno u javnosti zauzimaju za prava LGBT populacije. Zauzeo se da ove teme dobiju više prostora u medijima i najavio da će Beograd pokrenuti projekt širenja tolerancije po školama.

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković kazao je kako postoji svijest o stupnju netolerancije prema LGBT populaciji i da ona proizlazi iz nepoznavanja problema. Istaknuo je da je napad na pripadnike te populacije neprihvatljiv te ukazao na ulogu koju moraju imati političari i mediji.

Predstavljanje izvješća o stanju ljudskih prava LGBT populacije organizirano je drugu godinu zaredom, u sklopu obilježavanja 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Zbog velikih sigurnosnih rizika potkraj rujna 2011. godine srbijanska je policija zabranila sve javne skupove najavljene za 1. i 2. oktobra 2011. u Beogradu, među kojima i ranije najavljenu "Paradu ponosa" posvećena promicanju prava homoseksualaca.

Na posljednjoj održanoj "Paradi ponosa" 10. oktobra 2010., prvoj nakon devetogodišnje stanke, u sukobima oko 6000 njezinih protivnika i policije u Beogradu je privedeno oko 250 izgrednika, a ozlijeđeno je oko 150 policajaca te je počinjena šteta veća od miliona eura.