I to se događa
0

U Srbiji lažiraju ujede pasa kako bi dobili odštetu

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Pojedini građani Srbije spremni su sebi nanijeti teške povrede kako bi naplatili odštetu, prenosi srbijanski Blic.

Jedan od građana Srbije je, kako bi dobio odštetu za ujed psa, kupio zamku za životinje i lažirao ujed tako što je dio noge priklještio metalnim zupcima koji su mu se zarili duboko u meso.

U Srbiji na ovaj način dolaze do lake zarade. Međutim, tamošnja komisija za odštetu od ujeda pasa u saradnji sa tužilaštvom, pojačalo je kontrolu ovakvih slučajeva.

"Dokazanih slučajeva prevare još uvijek nema, ali mnogo je situacija u kojima postoje sumnje da se nije radilo o ujedu psa lutalice, već o pokušaju sticanja protivpravne imovinske koristi na štetu gradskog budžeta", kazali su u beogradskoj gradskoj upravi.

U Beogradu su se svojevremeno mogli naći advokati "specijalizovani" za ovu vrstu prevare, ali kako su samo oni zastupali "oštećene", brzo je otkriveno da je riječ o prevari, piše Blic.

Od početka 2011. godine Beograd je sa građanima tog grada postigao 388 vansudskih dogovora za ujede pasa, dok je na sudu 58 predmeta riješeno u korist građana koje su napale lutalice.

Budući da na vansudskim dogovorima građani u prosjeku dobiju oko 15.000 dinara odšete, a na sudu oko 50.000, može se izvesti računica da je u proteklih 11 mjeseci Beograd za ujede pasa platio više od 80.000 eura.