Politika
0

U Srbiji dnevno pola miliona eura ode na droge

FENA
U Srbiji, po procjenama, postoji između šezdeset hiljada i stotinu hiljada ovisnika o drogi, od kojih je oko trideset hiljada samo u Beogradu, objavio je u utorak beogradski dnevnik "Politika", dodajući da se u zemlji na dan potroši oko pola miliona eura na droge.

U tekstu naslovljenom "Srbija troši dnevno pola miliona eura za drogu", taj list prenosi procjene da u Srbiji heroin konzumira više od trideset hiljada osoba, a da je najveći broj uživatelja u Beogradu.

Po neslužbenim procjenama upućenih, u Srbiji se, kako se navodi, za drogu dnevno odvaja pola miliona eura, mjesečno 15 miliona, a godišnje 180 miliona eura, pri čemu se starosna granica ovisnika o narkoticima ubrzano spušta, a o čemu svjedoči podatak da u prvi kontakt s drogom dolaze i djeca tek nešto starija od deset godina.

U prilog tome "Politika" navodi studiju "Zdravstveno ponašanje djece školskog uzrasta", rađene po metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije na uzorku od 5.500 djece iz Beograda, koja je pokazala da je šest posto učenika starih od 11 do 15 godina probalo drogu.

Istraživanja pokazuju da je oko 29 posto učenika drogu probalo prije napunjenih 17 godina, oko sedam posto srednjoškolaca probalo je hašiš, oko tri posto "ecstasy", a heroin oko 2,5 posto mladih i to prije punoljetstva.

"Ovisnost počinje prvo korištenjem marihuane, koja je i najzastupljenija na ovim prostorima. Samo tokom prošle godine od oko 1,7 tona razne vrste zaplijenjenih droga, oko 1,4 tone je marihuana", kaže neimenovani izvor "Politike" u srbijanskom ministarstvu unutarnjih poslova.

Beogradski list prenosi da marihuana, osim što se legalno uzgaja po mini-plantažama u Srbiji, dolazi u Srbiju uglavnom iz Albanije i iz Crne Gore, a da, osim marihuane, mladi sve više počinju konzumirati sintetičke droge poput "ecstasyja" i "speeda", koje često "gratis" dobijaju na ulazu na zabave.

Sintetička droga u Srbiju stiže najčešće iz Nizozemske, međutim, takozvane tvornice koje se bave ilegalnom proizvodnjom tih narkotika sve se više sa zapada premještaju ka jugoistočnoj Evropi i Balkanu, navodi beogradski list.

U Beogradu je, podsjeća "Politika", srbijanska policija otkrila dva ilegalna laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga međunarodnih razmjera.