Pomagali mu i političari
0

U slučaju "Mladićevi jataci" ispitano 14 vojnih lica

SRNA
Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da se kraj istrage o jatacima Ratka Mladića može očekivati tek kada se sakupi dovoljno dokaza, te da je za sada 14 vojnih lica ispitano u pretkrivičnom postupku, a među njima je osumnjičen i bivši šef vojne bezbjednosti Aco Tomić.

"Policija po našem zahtevu prikuplja potrebna obaveštenja za još 11 osoba", rekao je Vukčević za "Blic", podsjećajući da se pred sudom u Beogradu već vodi jedan predmet "Jataci".

Vukčević kaže da postoje određena saznanja iz pretkrivičnih postupaka, koje tužilaštvo vodi, da su Mladiću pomagali i političari, ali da za sada ne može o tome da govori zbog tajnosti postupka.

"Mladić se uglavnom oslanjao na rodbinu, a to što neko nije ulagao dovoljno truda da ga uhapsi nije krivično delo, ali jeste ruganje svima koji su želeli pravdu za žrtve", naveo je Vukčević.

On kaže da je napravljen veliki napredak u istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i da postoje "brojne komunikacije sa ljudima koji imaju saznanja o trgovini organima". 

"Radimo i u Srbiji i van nje. Čekamo konačan pravni okvir da vidimo da li ćemo razgovarati samo sa Euleksom ili i sa njima i sa pripadnicima UN. Pravo rešenje bi bilo da u istražnom timu bude još jedan predstavnik UN, za to postoje i politički i faktički razlozi", naveo je Vukčević. 

On kaže da je prvi stavljanje mandata istrage u okvire UN u skladu sa Rezolucijom 1244, a drugi pitanje šta će se dogoditi u slučajevima kada trag odvede do, na primjer, zemalja Bliskog ili Dalekog istoka, gdje Euleks nema mandat. 
Vukčević je ponovio da je zaplijena imovine ratnih profitera jedan od prioriteta njegovog tužilaštva, te napomenuo da se vodi 58 finansijskih istraga. 

On je rekao da njegovo tužilaštvo radi na značajnim predmetima koje će tek otvoriti u bliskoj budućnosti.