Stjepan Mesić ponovio
0

"U slučaju izdvajanja RS-a presjekao bih koridor"

Sarajevo-x.com
Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Odlazeći hrvatski predsjednik Stjepan Mesić još jednom je ponovio kako bi presjekao koridor u slučaju izdvajanja Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, prenosi B92.

Mesić je istakao kako on nije ratnohuškač već su to oni koji nagovaraju premijera RS Milorada Dodika da raspiše referendum. On je dodao i to da je početkom rata u Hrvatskoj zatražio da dođu snage za preventivu kako bi se JNA preplašila u slučaju napada na Hrvatsku, no Ujedinjene nacije su to odbile, ali bi ponovo tražio isto kada je i BiH u pitanju.

"Hoće li to napraviti NATO, vojska BiH ili Hrvatska vojska, zna se ko o tome odlučuje", rekao je Mesić u razgovoru za Hrvatski radio, dodavši da je Dejton garant BiH, ali bi on presjekao koridor u slučaju izdvajanja RS iz BiH.

Odlazeći predsjednik je kazao kako ga napadaju "četnikoidi i ustašoidi" jer ih ometa u planu uzimanja dijela plijena u BiH.

"I sad se pojavi premijer Dodik koji kaže da će sprovesti referendum i RS pripojiti Srbiji. Naravno, neće je pripojiti Finskoj. U tome su Dodika podržali i ustašoidi koji imaju svoje računice", rekao je Mesić.

Mesić je, u razgovoru za Hrvatski radio, također još jednom ponovio kako je predsjednik Srbije Boris Tadić trebao slijediti njegov primjer te poručiti građanima BiH da im je Bosna i Hercegovina kuća, a Sarajevo glavni grad i da tu trebaju kreirati politiku.

Hrvatski predsjednik je također prozvao i HDZ da je nakon dolaska na vlast 2003. uspostavio paralelan sistem vlasti i dvostrukog zapovijedanja što su razlozi zbog kojih je je glavni državni advokat Mladen Bajić tek sada počeo raščišćavati korupcijske afere.

Gostujući posljednji put u emisiji "S predsjednikom uz kavu" na Hrvatskom radiju, Mesić je, upitan šta se u Hrvatskoj promijenilo u deset godina koliko je bio na mjestu predsjednika.

"Nakon što je HDZ ponovno došao na vlast vratila su se i ista pravila dvostrukog zapovijedanja. Na jednoj su strani bile institucije koje funkcioniraju po pravilima, a na drugoj strani zapovijedanje i vođenje poslova od ljudi koji su na funkciji, ali te poslove vode izvan pravila", kazao je Mesić.

Stjepan Mesić je istakao i to kako Katolička crkva u Hrvatskoj ima prevelik utjecaj u što se, kako kaže, moglo vidjeti na prošlim izborima gdje se crkva na "brutalan način umiješala".

Dodao je i to da dlazak s funkcije nije i zbogom politici, ali da se neće baviti operativnom politikom iako će se staviti na raspolaganje ako ga budu zvali.

"Malo ću raditi na bilješkama, a imam dosta poziva za neka predavanja", rekao je Mesić.