Regija
0

U Sloveniju ušlo više od 2.000 izbjeglica, neki nastavili do Austrije

FENA
(Foto: EPA)
Više od 2.000 izbjeglica i migranata do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro hiljadu u zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ujutro slovenska policija.

Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prijelaza Bregana po zadnjim bi informacijama u slovenske prihvatne centre trebalo biti organizirano prebačeno tokom dana.

Policijska uprava Novo Mesto koja koordinira prihvat izbjeglica na tom dijelu granice objavila je u subotu navečer da je uspostavljena bolja saradnja s hrvatskim pograničnim tijelima koja ih sada obavještavaju o dolasku pojedinih grupa, a da je u kontaktu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem potvrdio je prije toga u Novom Mestu i slovenski premijer Miro Cerar, te rekao da je potreban hitan dogovor o rješenju izbjegličke krize na nivou Evropske unije o preraspoređivanju tereta koji sada pada samo na neke članice.

Cerar je rekao da slovenska policija dobro obavlja svoje zadaće, postupajući prema izbjeglicama i migrantima humano i bez nasilja, da kontrolira "zelenu granicu" prema Hrvatskoj i da za sada nije potreban dodatni angažman vojske.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u subotu navečer za Slovensku televiziju da Slovenija može "privremeno" primiti najviše oko 9.000 izbjeglica i migranata jer je to kapacitet koji ima na raspolaganju za njihov smještaj, te da je u vezi s nalaženjem rješenja u stalnom kontaktu s Austrijom i Njemačkom, pri čemu je upozorio da se mogu očekivati novi valovi migranata zbog čega treba naći zajedničko rješenje situacije na nivou Evropske unije.

Prema informacijama koje su objavili slovenski mediji, do sada je od izbjeglica i migranata koji su ušli u Sloveniju njih nekoliko stotina prešlo u Austriju.

Među izbjeglicama je najviše Sirijaca, s slijede Afganistanci i Iračani. Njih više od 90 posto kao konačni cilj navode Njemačku ili skandinavske zemlje.

Premijer Miro Cerar u subotu je prilikom obilaska Brežica i Novog Mesta rekao da se svi pristigli migranti u Sloveniji identificiraju i registriraju u skladu s evropskim pravilima, te da Slovenija i dalje nastupa kao čuvar Schengenske granice, te da se drži Dublinske uredbe o azilu.

Izbjegličkim valom trenutno najopterećeniji slovenski granični prijelazi s Hrvatskom su po ocjenama slovenskih organa su Obrežje/Bregana i Rigonci/Harmica, a jučer je više stotina izbjeglica po prvi put smješteno i u veće gradove, u Ljubljanu i Maribor, koji su također dobili privremene prihvatne centre.