Regija
0

U Sloveniju ušlo 87.555 migranata

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Slovenačka policija objavila je podatak prema kojem je do danas u 18 sati u ovu zemlju Evropske unije (EU) iz pravca Hrvatske ušlo 87.555 migranata.

Istovremeno, objavljena je i informacija kako je njih 62.416 već napustilo Sloveniju i prešlo u Austriju odakle će nastaviti put ka zapadnijim zemljama EU. Trenutno se u slovenačkim prihvatnim centrima nalazi 7.888 izbjeglica, a najviše ih je u dva centra u Dobovi gdje ih je smješteno 4.600.

Slovenačke vlasti čine sve kako bi se uspjele izboriti s ogromnim prilivom migranata iz Azije i Afrike, koji preko Makedonije, Srbije i Hrvatske na putu ka Zapadnoj Evropi prolaze kroz njihovu zemlju. Tako je Boris Koprivnikar, ministar javne uprave uputio pismo svim ministrima, šefovima javne uprave i državnim službenicima u kojem ih je pozvao da se pridruže volonterima i pripadnicima Civilne zaštite na terenu.

"Broj migranata koji dolaze u Sloveniju je u porastu, tako da je za implementaciju svih aktivnosti oko njihovog prijema i zbrinjavanja na terenu potrebno više volontera", napisao je Koprivnikar, a prenose slovenački mediji.

Ranko Ostojić, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske potvrdio je danas da je sa Slovenijom postignut dogovor da se izbjeglice sa granice između Srbije i Hrvatske prevoze u Dobovo. Također je dodao da je ponudio Sloveniji pomoć od 50 hrvatskih policajaca.

MUP Hrvatske je posljednje zvanične podatke o broju migranata koji su ušli u njihovu zemlju objavio u 16 sati. Prema njima od početka migrantske krize 16. septembra do danas u 15 sati u Hrvatsku je ušlo 264.914 izbjeglica.