Regija
0

U Sloveniji uhapšeno 60 trgovaca oružjem i drogom

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Više od 300 policajaca pretreslo je danas 60 kuća na nekoliko lokacija u Sloveniji i uhapsilo 60 ljudi, što je najsnažniji udarac organiziranom kriminalu u historiji te zemlje, saopćila je policija.

Među uhapšenima je i nekoliko ljudi osumnjičenih da su u samom vrhu slovenskih kriminalnih organizacija, izjavio je zamjenik šefa policijske uprave Marjan Fank. Prema njegovim riječima, pretresene su kuće u Ljubljani, Gorenjskoj i primorskoj oblasti.

Pošto je procijenjeno da je današnja operacija visoko rizična, u njoj su učestvovali i pripadnici specijalnih snaga policije, rekao je Fank novinarima, prenijela je slovenska agencija STA. Fank je dodao da je istraga, pokrenuta 2010. godine, pokazala da se grupa koja je bila glavna meta operacije bavila trgovinom oružjem i drogom širom Balkana i EU-a.

Slovenske vlasti su u istrazi sarađivale s kolegama iz više evropskih zemalja i nekoliko osumnjičenih osoba je uhapšeno i u inostranstvu, kazao je Fank. On je naveo da se operacija nastavlja i da uhapšeni treba da budu izvedeni pred istražnog sudiju u roku od 48 sati.

Fank je kazao da današnja akcija nije povezana s prethodnom najvećom operacijom "Balkanski ratnik", izvedenom 2010. godine, koja je bila usmjerena protiv članova balkanskog kokainskog kartela, prenio je Tanjug.

U okviru "Balkanskog ratnika" uhapšeno je 17 ljudi, među kojima Dragan Tošić, i protiv njih se vodi sudski postupak u Ljubljani. Tošić je optužen da je vođa slovenskog ogranka kriminalne grupe narkobosa Darka Šarića, koji je u bijegu.