Evropski standardi
0

U Sloveniji popis stanovništva bez popisivača

FENA
Ljubljana: Ušteda od deset miliona eura
Ljubljana: Ušteda od deset miliona eura
U Sloveniji će se ove godine prvi put održati popis stanovništva po prije tri godine prihvaćenoj uredbi EU-a, pa posao popisivanja na terenu neće obavljati popisivači.

Umjesto njih taj posao će obavljati tijela u ministarstvu unutarnjih poslova, državnoj geodetskoj upravi i državnom statističkom uredu.

Slovenski državni statistički ured objavio je da će se novim, tzv. registarskim načinom izvedbe popisa stanovništva uštedjeti najmanje deset milijuna eura iz državnog budžeta.

Podatci dobiveni registarskim popisom objavljivat će se postupno u tijeku ove godine, u skladu sa stanjem zatečenim 1. januara, a ne 31. marta, kako je bio običaj za prijašnjih popisa. Najkasnije do 29. aprila bit će objavljeni podatci o stanovništvu, najkasnije do 30. septembra podaci o kućanstvima i porodicama, a najkasnije do 30. decembra podaci o unutarnjoj migraciji stanovništva, njegovu obrazovanju i radnoj aktivnosti.

Zadnji popis stanovništva, koji se tradicionalno obavlja svake desete godine, u Sloveniji je iznimno bio proveden 2002. jer zbog pogreške u planiranju za popis 2001. nije bio osiguran potreban novac u budžetu.