Regija
36

U Skoplju za jedan dan postavljeno skoro 30 spomenika

SRNA
Grad Skoplje danas je oborio Guinessov rekord. Naime, za samo nekoliko sati postavljeno je više od trideset spomenika u centru grada.

Desetak velikih spomenika postavljeno je danas na različitim lokacijama u gradu. Još toliko, ali manjih ukrasili su most Oko. Na spomenicima su likovi svetaca, revolucionara i drugih poznatih ličnosti iz makedonske historije.

Nedaleko od katoličke crkve postavljen je spomenik revolucionaru vojvodi Vasilu Čakalarovu na konju u vojničkoj pozi sa revolverom u ruci, dok je u strogom centru spomenik vojvodi Hristi Uzunovu sa puškom u ruci.

Spomenici istaknutim revolucionarnim aktivistima Pavelu Šatevu i Hristu Tatarčevu nalaze se sa obje strane Porte Makedonije i oni će dočekivati sve one, koji iz pravca Sobranja kroz trijumfalnu portu ulaze na gradski trg.

Nekaleko od njih u Žena-parku postavljen je spomenik heroju iz antifašističkog pokreta Kuzmanu Josifovskom-Pitu. Ispred ulaza u novu zgradu makedonskog Ministarstva vanjskih poslova postavljen je spomenik vojvodi iz Ilindenskog ustanka Borisu Serafovu na konju.

U ataru crkve "Presvete Bogorodece“ na postamentima se nalaze spomenici majke Božije, zaštitnice crkve, svetih apostola Petra i Pavla, kao i Svetog Nikole Čudotvorca. Na mostu Oko postavljeno je skoro 20 od ukupno 28 spomenika i figura. Na mostu se mogu vidjeti skulpture ličnosti iz različitih vremenskih epoha – ljudi iz antičkog doba obučenih u toge, viteške plaštove, kao i sveci iz srednjovjekovnog hrišćanstva. Sve figure izazvale su veliku pažnju građana.

Novoizabrani predsjednik skopske opštine Centar Andrej Žernovski izrazio je revolt povodom današnjeg postavljanja spomenika.

"Ovo je posljednje ruglo na području opštine Centar. Od sutra nijedan centimetar opštine neće se mijenjati bez pitanja građana“, izjavio je on.