Regija
3

FOTO+VIDEO / U Skoplju preko noći "niču" spomenici

Klix.ba
U centru Skoplja doslovno niču spomenici, kao gljive nakon kiše. Posljednjih nekoliko dana u strogom centru grada postavljeno je najmanje 40 teških spomenika. Zaista, riječ je o rekordu, no makedonske vlasti, koje su naredile postavljanje spomenika, se ne hvale time.
Foto: Novatv.mk
Foto: Novatv.mk
Nakon lokalnih izbora u Makedoniji, na kojim je pobjedu odnijela VMRO-DPMNE, u centru Skoplja su pod okriljem noći postavljeni spomenici i statue teški i do nekoliko desetina tona. Statue su postavljene i na novoizgrađene mostove preko Vardara, a, navodno, riječ je o izmjeni izgleda centra grada u okviru kontroverznog projekta "Skoplje 2014".

Dominantno mjesto u projektu je pripalo spomeniku Aleksandru Velikom, visok je oko 30 metara, postavljen u sred centralnog gradskog trga. Oko tog spomenika nalazi se još nekoliko manjih, a, prema pisanju makedonskih medija, u narednim danima će sigurno biti postavljeno još spomenika.

Stanovnici Skoplja ističu kako je centar grada za samo nekoliko dana u potpunosti izmijenjen skoro do neprepoznatljivosti, a mnogi sada zaobilaze gradski trg koji je nekada bio omiljeno šetalište Skopljaka.

Foto: Idividi.com.mk
Foto: Idividi.com.mk
Još više ih je razbjesnila činjenica da je u centar grada postavljen ringišpil za najmlađe, koji se izgledom uopće ne uklapa u ambijent te, zapravo, predstavlja ruglo grada.