Regija
83

U Skoplju obilježena 19. godišnjica genocida u Srebrenici

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Kulturna zajednica Bošnjaka, povodom obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici, organizovala je danas u makedonskoj prijestolnici Skoplju mirnu šetnju, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani bosanskohercegovačkog porijekla okupili su se u poslijepodnevnim satima ispred džamije Murat-paša odakle su upriličili mirnu šetnju  do historijskog mosta Taš.

Na mostu je glasnogovornik zajednice Admir Fazlagić pročitao saopćenje u kojem se navodi da su se Bošnjaci u Makedoniji okupili danas kako bi odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici. Podsjetimo, u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari u petak je obavljena dženaza za još 175 žrtava, čime se broj do sada ukopanih povećao na 6.241 žrtava genocida u Srebrenici.

"U Srebrenici je 1995. godine ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Ovaj genocid je najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i najtužniji događaj u historiji moderne Evrope", poručio je Fazlagić.

Prisutnima se obratio i profesor Zećir Ramčilović koji je kazao da se nisu okupili zbog osvete nego zbog podsjećanja na ovaj strašni zločin.

Senida Čizmić u Makedoniji živi od 1966. godine, a kako je kazala, majku je izgubila 1992. godine u Sarajevu. Ubila ju je granata.

Majkama Srebrenice je poručila da nisu same te da trebaju da znaju da su oni uvijek uz njih.

Mirna šetnja za Srebrenicu je trebala biti upriličena 11. jula ali je odgođena zbog protesta u vezi sa slučajem "Monstrum".