Zastave na pola koplja
0

U Skoplju danas sahrana Kire Gligorova

FENA
Kiro Gligorov
Kiro Gligorov
Sve zastave u Makedoniji su od ponoći na pola koplja zbog smrti njenog prvog predsjednika Kire Gligorova, a 3. januar je u toj bivšoj jugoslavenskoj republici odlukom vlade proglašen danom žalosti.

Gligorov bit će sahranjen danas u 13 sati u Aleji velikana groblja Butel u Skoplju, i tijelo će mu biti položeno u istu grobnicu u kojoj je sahranjena i njegova supruga Nada, koja je preminula 2009.

Posljednja želja Kire Gligorova bila je da se pogreb obavi u krugu porodice bez državnih počasti pa je najavljeno da će tako i biti, prenosi Beta.

Iako je državni vrh predložio da Gligorov bude sahranjen uz najviše državne i vojne počasti, njegova porodica insistirala je da on bude sahranjen u krugu porodice i najbližih prijatelja.

Saučešće porodici Gligorov su izrazili predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, premijer Nikola Gruevski, lider opozicione SDSM Branko Crvenkovski, lider Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti i drugi.

Saučešće su izrazili i predsjednik Srbije Boris Tadić i drugi politički lideri iz svijeta i regiona.

Regionalni i svjetski mediji prenijeli su vijest od smrti Gligorova. Makedonska vlada u ponedjeljak je održala vanrednu sjednicu na kojoj je dogovoreno da Gligorov bude ovjekovječen u Muzeju voštanih figura u Skoplju. Tamo će biti predstavljen kako je izgledao u vrijeme kada je bio član Prezidijuma ASNOM-a 1944.

Gligorov je umro prirodnom smrću 2. januara u 22 sata. Rođen je u Štipu 3. maja 1917. godine; bio je predsjednik Makedonije u dva mandata od 1991. do 1999. godine, kada se povukao iz političkog života i posvetio publicistici.

Godine 1995. preživeo je atentat u kojem je izgubio oko.