Zainteresovan za proširenje biznisa
0

U Skoplje doputovao najbogatiji čovjek na svijetu

SRNA
Carlos Slim
Carlos Slim
Najbogatiji čovjek na svijetu, meksički telekomunikacioni magnat Carlos Slim doputovao je u Makedoniju, gdje će učestvovati na konferenciji o informacionim tehnologijama.

Slima je na skopskom aerodromu dočekao makedonski premijer Nikola Gruevski, a nakon kratkog razgovora meksički magnat je otputovao u Ohrid, gdje će u nedjelju predsjedavati sastankom Komisije za digitalni razvoj koju su osnovale Međunarodna telekomunikaciona unija i UNESCO.

Makedonski ministar za informatičko društvo Ivo Ivanovski, koji je sa Gruevskim dočekao Slima, kaže da Makedonija očekuje dosta od meksičkog magnata posebno u realizaciji projekata u sektorima energetike, rudarstva i telekomunikacija. 

Ivanoski je rekao da Slim do sada nije investirao u Evropi, ali da je zainteresovan za proširenje biznisa. Konferencija o informacionim tehnologijama će trajati do 2. aprila i prvi put se održava u regionu jugoistočne Evrope, budući da su raniji sastanci održavani u Ženevi, Njujorku ili Parizu. 

U Ohrid su doputovali i izvršni direktori nekoliko poznatih svjetskih kompanija iz oblasti informatičkog društva. Prema magazinu "Forbes", bogatstvo sedamdesetdvogodišnjeg meksičkog biznismena libanskog porijekla procjenjuje se na oko 69 milijardi dolara. 

Slim je svoje bogatstvo stekao u sektorima telekomunikacija, trgovine, finansija, sirovina i energetike. On je predsjednik i glavni izvršni direktor telekomunikacione kompanije "Telmex" i "America Movil". 

Posjeduje imovinu i u drugim meksičkim kompanijama, ali i lanac robnih kuća "Saks", a izdavač je i "New York Timesa".
Slim je i poznati filantrop, a preko svoje fondacije u Meksiku investira u modernizaciju škola, uvođenju informacionih i telekomunikacionih tehnologija.