Regija
8

U Prištini uhapšen opozicioni političar Aljbin Kurti

SRNA
Hapšenje Aljbina Kurtija (Foto: EPA)
Jedan od vođa albanskog pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti uhapšen je danas u Prištini, nakon demonstracija u organizaciji opozicionih političkih partija.

Kurti je uhapšen pošto je sa grupom istomišljenika i aktivistima pokreta poslije demonstracija protiv sporazuma o formiranju Zajednice srpskih općina i demarkacije granica s Crnom Gorom, koji je okončan mirno, došao u sjedište "Samoopredjeljenja", stotinjak metara od sjedišta Vlade Kosova.

Hapšenje su izvršile specijalne jedinice kosovske policije koje su pojačanim snagama prvo blokirale sjedište "Samoopredjeljenja", a potom upale u kancelariju gdje je bio Kurti.

Više desetina aktivista "Samoopredjeljenja" je privedeno tokom akcije hapšenja Kurtija.

Za Kurtijem je raspisana potjernica pošto je prije desetak dana sa grupom poslanika "Samoopredjeljenja" bacio suzavac u Skupštinu Kosova i izazvao narušavanje javnog reda i mira, kao i uništavanje imovine u vlasništu kosovskih institucija i privatnih osoba.

U blizini sjedišta "Samoopredjeljenja" nalazi se veliki broj policajaca, kao i u blizini zgrada Vlade i parlamenta Kosova jer policija procjenjuje da postoji rizik od mogućih incidenata.