Regija
0

U Prištini protest protiv izolacije Kosova

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženja civilnog društva Kosova protestvovale su u subotu protiv izostavljanja Kosova iz procesa ukidanja viza za zemlje zapadnog Balkana sa zemljama Evropske unije.

Ova reakcija došla je na dan kada je stupila na snagu odluka Evropske unije o ukidanju viza za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

Predstavnici pokret FOL, Institut balkanskih politika i Inicijativa za napredak, prekrili su spomenik "Newborn" u središtu Prištine crvenom zavjesom u znak protesta protiv izolacije Kosova.

Albulena Sadiku iz Inicijative za napredak rekla je da EU treba promijeniti pristup Kosovu u pogledu liberalizacije viza kako bi se njegovi građani pridružili onima koji se "slobodno kreću po cijeloj Evropi".

Izvjestiteljica za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunacek, izjavila je, međutim, u Prištini da "ukidanje viznog režima za Kosovare nije pitanje mjeseci, već godina". Lunacek je to rekla nakon susreta s najvišim predstavnicima kosovskih institucija.

Kosovska vlada izrazila je uvjerenje da će EU liberalizirati vizni režim za Kosovo 2011. Zamjenik premijera Hajredin Kuqi rekao je da će tokom 2010. biti određene obaveze Kosova, a da će 2011. EU donijeti odluku da se i Kosovo obuhvati ukidanjem viza.