Kosovo
0

VIDEO / U Prištini napadnuta vozila srbijanske vlade

FENA
Konvoj u kojem su, pod pratnjom kosovske policije, bila dva automobila s izaslanstvom srbijanske vlade kamenovan je u Prištini prilikom povratka sa sastanka s predstavnicima međunarodne misije EULEX-a na Kosovu, prenose u četvrtak mediji u Beogradu i Prištini.

Kosovska policija priopćila je kako u vozilima nije bilo povrijeđenih te da je na dva automobila srbijanskog izaslanstva pričinjena manja materijalna šteta - razbijeni bočni prozori.

U saopćenju kosovska policija navodi da je uhapsila dvije osobe zbog sumnje da su sudjelovale u napadu, od kojih je jedna kasnije puštena na slobodu.

Zbog napada na izaslanstvo srbijanske vlade, njezin predsjednik Mirko Cvetković uputio je prosvjed visokoj predstavnici Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, šefu UNMIK-a Faridu Zarifu i šefu EULEX-a Xavieru Bout de Marnhacu.

Cvetković je, kako je saopćeno iz srbijanske vlade, uputio zahtjev šefovima međunarodnih misija na Kosovu da, u skladu sa svojim mandatom, provedu hitnu istragu i privedu napadače.

U saopćenju srbijanske vlade navodi se kako je prilikom kamenovanja lakše povrijeđen jedan član srbijanskog izaslanstva te se objašnjava kako je srbijansko izaslanstvo na Kosovu boravilo u vezi s implementiranjem dogovora postignutih u tehničkom dijalogu s kosovskim predstavnicima koji se odvija pod okriljem EU.