Regija
4

U poplavama u Srbiji dvije osobe poginule, jedna nestala

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Poplave u Srbiji odnijele su tri žrtve, dvije su stradale, a jedna se vodi kao nestala. Do sada je preko 600 osoba evakuisano, 300 objekata je poplavljeno, a 500 je ugroženo. Zbog situacije uzrokovane poplavama na teritoriji cijele Srbije je proglašeno vanredno stanje, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Iz Sektora za vanredne situacije Ivan Barac za AA je rekao da je najkritičnija situacija na teritoriji Kolubarskog, Mačvanskog i Moravičkog okruga, gdje se očekuje pogoršanje situacije.

"Do sada je došlo do velikog porasta vodostoja i do izlivanja rijeke Kolubare, na teritoriji grada Valjeva, Jadran na teritoriji opština Osečina i Loznica, Tamnava na teritoriji opštine Koceljeva, Despotović na teritoriji opštine Gornji Milanovac, Čemernica na teritoriji opštine Čačak i Baričke rijeke na teritoriji opštine Obrenovac", rekao je Barac.

Navodeći da je do skoro osam gradova i 19 opština proglasilo vanredno stanje, Barac je potvrdio da je proglašena vanredna situacija na teritoriji cijele Republike Srbije.

"Sektor za vanredne situacije je angažovao sve svoje raspoložive snage, osim njih angažovani su i pripadnici MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a, helikopterske jedinice, Vojska Srbije, Crveni krst, odredi za spašavanje i naravno kapaciteti lokalnih opština. Jednom riječju svi kapaciteti Republike Srbije su stavljeni u funkciju spašavanja ugroženog stanovništva", istakao je Barac.

Kada je u pitanju teritorija Beograda, Ivan Barac je rekao da je u toku evakuacija stanovništva iz najkritičnijih područja, kao što su Lazarevac i Obrenovac.

Sekretarijat za obrazovanje i dječju zaštitu i grad Beograd saopštilo je da aktivno rade na zbrinjavanju djece koja zbog oštećenja i pojave vode u pojedinim predškolskim ustanovama ne mogu da borave u njima.

Kako je navedeno u saopštenju, do sada je 11 osnovnih škola zatražilo pomoć zbog prokišnjavanja krovova, a u šest škola prodire voda jer je zagušena spoljna kanalizaciona mreža.

Pojedini vrtići na Zvezdari, u Lazarevcu, Zemunu, Barajevu, Batajnici i Voždovcu takođe imaju problem zbog prokišnjavanja krovova i zagušenja kanalizacije. Zbog izlivanja uličnog kanala u vrtiću "Petar Pan" u Batajnici voda je prodrla u prostorije u prizemlju.