Požar u Budvi
0

U pomoć Budvi stižu srpski i italijanski avioni

FENA
Foto Arhiv
Foto Arhiv
U gašenje požara u Budvi, koji se do kasnih noćnih sati spustio do plaže Mogren i Jaz i progutao više desetakna hektara šume stoljetnih stabala, treba da se uključe i srpski i talijanski avioni, pišu današnje podgoričke Vijesti.

Crnogorska vlada saopćila je sinoć da je premijer Milo Đukanović prihvatio pomoć u gašenju požara koju mu je ponudio srpski kolega Mirko Cvetković, pa će u gašenju učestvovati i avioni za gašenje požara iz flote Jata.

Đukanović je, kako se navodi, prihvatio pomoć srpskog premijera uz zahvalnost na iskazanoj solidarnosti.

Pomoć je, piše list, ponudila i talijanska vlada, pa se danas očekuje dolazak aviona tipa "kanader".

List navodi da je u jednom trenutku požar bio lokaliziran, ali je ponovo buknuo, a veliki problem budvanskim vatrogascima predstavlja i drugi požar koji je iznenada počeo u suprotnom kraju grada, na brdu Ostrog.

Njima su u pomoć stigle, navodi se, kolege iz Podgorice, Cetinja, Kotora i Tivta.

Akcijom gašenja koordinirali su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije Zoran Bogović i gradonačelnik Budve Rajko Kuljača.

Kuljača je za Vijesti izjavio da se sumnja da su požari podmetnuti i da nisu tačne informacije da turisti "bježe pred vatrenom stihijom".

On je primijetio da je krajnje čudno da vatra izbija istovremeno na dvije različite lokacije.

Vatrogascima su sinoć pomagali i građani, a u prilog lokalizacije vatrene stihije je i povoljan vjetar, pa su kuće do sinoć bile zaštićene.

Budvanskim vatrogascima stigao je u pomoć avion "dromader" i ruski helikopter koji ima mnogo veće količine vode i daje bolje efekte.

Požara manjeg obima je bilo i na više drugih lokacija u Crnoj Gori, a neki od njih su tokom dana lokalizirani.