Susret Gruevski - Papandreu
0

U petak novi pregovori o imenu Makedonije

SRNA
Premijeri Makedonije i Grčke, Nikola Gruevski i Jorgos Papandreu sastaće se u petak, 27. novembra, drugi put u ovom mjesecu, u pokušaju da realizuju plan EU da preko direktnih kontakata na najvišem nivou pronađu rješenje spora o imenu i izbjegnu grčki veto na utvrđivanje datuma za početak pregovora Skoplja za priključenje EU.

Planirano je da se sastanu u mjestu Sveti Ahil u Grčkoj, u blizini Prespanskog jezera, na tromeđi između Makedonije, Albanije i Grčke, javili su skopski mediji.

U petak će se u Svetom Ahilu održati regionalna inicijativa za klimatske promjene i zaštitu prespanskog ekoregiona, kojoj će, pored Gruevskog i Papandreua, prisustvovati i albanski premijer Sali Beriša.

Predviđeno je da se prvo sastanu sva trojica premijera, nakon čega bi uslijedio sastanak Gruevski-Papandreu. Sastanak je zatražila makedonska strana.

Evropska komisija pozdravila je inicijativu susreta premijera Grčke i Makedonije.

Očekuje se da budu razmotrena pitanja u vezi sa ishodom sjednice Savjeta EU zakazan za 7. decembar u Briselu i mogućnosti da Makedonija izbjegne grčku blokadu.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je na otvaranju izložbe makedonskog karikaturiste Delča Mihajlova u Briselu izrazio nadu da će zemlje članice EU 7. decembra prihvatiti preporuke Evropske komisije o započinjanju pregovora između Makedonije i EU.

Makedonsko ime i istorija, posebno poslije raspada Jugoslavije 1991. godine, postalo je predmet rasprave između Atine i Skoplja.

Ključni grčki argument je da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast.

Pregovori o izlažanju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

UN su radi rješavanja problema imenovale Metju Nimica za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga.

Posljednji prijedlog koji je Nimic ponudio bio je naziv "Sjeverna Makedonija", a ranije su kao najčešća imena pominjana "Republika Gornja Makedonija", "Nova Republika Makedonija" i "Republika Makedonija Skoplje".

Grčka je na samitu NATO-a u Bukureštu, početkom aprila prošle godine, zbog neriješenog problema u vezi sa nazivom Makedonije uložila veto na njen prijem u Alijansu.

Makedonija je u članstvo UN primljena 8. aprila 1992. godine pod privremenom odrednicom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Makedoniju je pod ustavnim imenom priznalo 127 zemalja svijeta, među kojima su SAD, Rusija, Kina, neke zapadnoevropske zemlje i sve republike bivše Jugoslavije, a sada države.