Beograd
0

U petak nastavak suđenja za napad na Tuzlansku kolonu

FENA
Suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za krivično djelo upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine, bit će nastavljeno u petak saslušavanjem svjedoka pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je 9. novembra prošle godine optužnicu protiv Jurišića, koja ga tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a Bosne i Hercegovine i visoki starješina u Službi državne sigurnosti, angažiran na poslovima komandnog kadra u Operativnom štabu Službe javne sigurnosti Tuzla, izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizovane brigade JNA.

U tom napadu poginula su najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je taj predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu 2004. i na njemu je radilo u saradnji s Tužilaštvom BiH, prenio je Tanjug.

Jurišić je uhapšen 11. maja prošle godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" i otada se nalazi u pritvoru.

Na početku suđenja 22. februara ove godine Jurišić je tvrdio da nikada nije upotrebljavo nedozvoljena sredstva borbe, što mu je optužnicom stavljeno na teret, niti je uradio bilo šta nezakonito.

"Nisam nikakav kriminalac, jer se uz više strpljenja razuma, discipline i odgovornosti tragedija na Brčanskoj Malti mogla izbjeći", rekao je Jurišić izjašnjavajući se o optužnici.