Oko hiljadu kuća ugroženo
0

VIDEO / U Novom Pazaru vanredno stanje zbog poplava

SRNA
Na dijelu opštine Novog Pazara proglašeno je vanredno stanje zbog velike poplave koja je ugrozila oko hiljadu kuća, ali povrijeđenih nema.

Situacija u Novom Pazaru, koji je jučer pogodio poplavni talas, danas je nešto povoljnija nego juče, jer je kiša prestala da pada.

Jako nevrijeme koje je zahvatilo Novi Pazar uzrokovalo je izlivanje rijeka Jošanice i Trnavice, a materijalna šteta je ogromna, oštećena je infrastruktura i tri mosta. 

Ugrožen je veoma gusto naseljen dio grada Novog Pazara, a voda je prodrla u 500 kuća, nosila mostove, automobile, dok pojedini dijelovi grada nemaju vodu i struju.

U pomoć su pristigli vojska i pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i u toku današnjeg dana počeće  otklanjanje štete.

Poplavni talas bio je pet puta veći nego obično,  stanovnici ovog kraja su se cijele noći borili sa vodenom stihijom, a pomagala im je i vojska i Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Grad je jučer pozvao državu da pomogne Novom Pazaru.
Veliko nevrijeme zahvatilo je i opštine Ljig i Prokuplje, a tokom nevremena u Prokuplju, ulice su "pobijelile" od snažnog grada. 

Vatrogasci su bili prinuđeni da intervenišu, jer su mnoge kuće u gradu bile poplavljenje, kao i brojni podrumi i prizemne prostorije. 

U nevremenu u opštini Ljig, poplavljeno je 18 kuća i pomoćnih objekata, a štetu su pretrpjeli usjevi i plastenici, kao i putevi u nekoliko sela, koje su odnijele bujice i nadošli potoci.