Uprava policije Hrvatske
0

U Njemačkoj uhapšen bivši agent Udbe

SRNA
U Njemačkoj je uhapšen bivši agent Udbe Vinko Sindičić, koji je ranije osuđivan zbog atentata na hrvatske emigrante u inostranstvu, potvrđeno je iz Uprave policije Hrvatske.

U saopštenju se navodi da je Sindičić osumnjičen za ucjenu u slučaju ubistva Stjepana Đurekovića 28. jula 1983. godine u Minhenu.

Sindičić se trenutno nalazi u istražnom zatvoru u Minhenu.

Bivši pripadnik jugoslovenske tajne službe Udbe Vinko Sindičić bio je zaštićeni svjedok na suđenju Krunoslavu Pratesu za ubistvo Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu. 

Prates je, prvenstveno zahvaljujući Sinidičićevu svjedočenju, pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, javljaju hrvatski mediji.

Sindičić je sarađivao sa njemačkom policijom i u nastavku istrage ovog slučaja, što je dovelo do nedavnog hapšenja jednog udbinog agenta Luke Sekule u Njemačkoj, te raspisivanja niza međunarodnih potjernica protiv bivših pripadnika Službe državne bezbjednosti zbog umiješanosti u Đurekovićevo ubistvo.

Sindičić je mnogo više boravio u Njemačkoj, nego u Hrvatskoj, u kojoj se, kako je tvrdio, nije osjećao sigurnim nakon svjedočenja na sudu.
U Škotskoj je Sindičić bio osuđen zbog pokušaja ubistva Nikole Štedula, a krajem 90-tih godina izručen je Hrvatskoj kako bi mu bilo suđeno za atentat na Brunu Bušića 1978. godine u Parizu.