Pobuna protiv gradonačelnika
1

U neredima u Mariboru 25 osoba privedeno

FENA
Foto: Rtvslo.si
Foto: Rtvslo.si
Najmanje 25 ljudi je privedeno, a oko 15 povrijeđeno u sinoćnjim neredima u Mariboru do kojih je došlo kad je policija rastjerala demonstrante koji su zahtijevali ostavku gradonačelnika Franca Kanglera, objavili su u utorak slovenski mediji koji se pozivaju na neslužbene podatke.

Ministar unutrašnjih poslova Vinko Gorenak izjavio je sinoć u Mariboru da su većinu demonstranata, čiji se broj po nekim procjenama kretao oko 5.000, izmanipulirali provokatori koji su namjerno poticali na nasilje, te da protesti bez obzira na moguću legitimnost zahtjeva građana nisu bili zakoniti jer nisu bili prijavljeni.

Za posljedice nereda odgovorni su i "anonimni" organizatori, rekao je Gorenak, dodavši da će policija učiniti sve da budu otkriveni i dovedeni pred lice pravde. Direktor slovenske policije Stanislav Veniger izjavio je da u svojoj karijeri još nije vidio takvog nasilja, te da je u sukobima s demonstrantima u Mariboru povrijeđeno najmanje pet policajaca.

Proteste sa zahtjevima da gradonačelnik Kangler kojega se sumnjiči zbog korupcije i klijentelizma da ostavku organizuje grupa nezadovoljnih građana preko Facebooka. Protesti su počeli još prošlog mjeseca, ali do sada nisu bili tako masovni i nasilni.

Organizatori najavljuju da će se protesti nastaviti sve dok Kangler, kojega je iz članstva u međuvremenu isključila i Slovenska pučka stranka (SLS) čiji je donedavno bio istaknuti član, ne podnese ostavku, što on za sada odbija.