Crna Gora
0

U nedjelju prijevremeni parlamentarni izbori

FENA
Prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori održavaju se u nedjelju, kao i lokalni u Nikšiću i Budvi, i izbori za gradonačelnike Herceg Novog i Tivta.

U trci za 81 mjesto u crnogorskom parlamentu učestvovat će 16 izbornih lista - sedam koalicija i devet samostalnih lista, javile su u subotu agencije.

Pravo glasanja imat će nešto više od 498.000 građana Crne Gore. Biračka mjesta na izborima otvaraju se u osam, a zatvaraju u 21 sat.

Posljednja istraživanja pokazuju da bi lista koju predvodi Milo Đukanović mogla da osvoji i do 54 posto glasova i sama formira vladu.

Sljede Socijalistička narodna partija Srđana Milića sa skoro 17 posto i Nova srpska demokratija Andrije Mandića sa oko 12 posto podrške birača.

Jovićević kaže da je predizborna kampanja bila izuzetno mlaka i bez žustre retorike koja je karakterisala ranije izbore.

  • Težište je na socijalnim pitanjima - ono što vlast zove posljedicama tranzicije, a opozicija krađom, kriminalom, pljačkom itd. Dakle, to je akcenat, tu su se zaoštrile stvari u zadnje vrijeme, ali mnogo manje nego što je do sada bilo, ocenio je on.

S druge strane, lider Pokreta za promjene Neboša Medojević očekuje da će crnogorska opozicija, iako ne nastupa na jedinstvenoj listi, na vanrednim parlamentranim izborima osvojiti više glasova od koalicije koju predvodi premijer Milo Đukanović.

Analitičari tvrde da su izbori raspisani kako bi Đukanović potvrdio svoju neprikosnovenu vlast koja traje već dvije decenije. Kako kažu, cilj je da vladajući DPS dobije novi mandat prije nego što efekti ekonomske krize stignu u Crnu Goru.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje da li bi slaba i razjedinjena opozicija mogla išta da uradi i da je situacija drugačija.

Koalicija koju predvodi Milo Đukanović može da osvoji apsolutnu vlast na parlamentarnim izborima u nedjelju, pokazala su istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori.