Regija
0

U Makedoniji sutra vanredni parlamentarni izbori

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U Makedoniji se sutra održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima pravo glasa ima 1.784.416 građana, od kojih je 230.122 na posebnom spisku, jer se smatra da su na privremenom radu u inozemstvu.

Od ponoći je na snagu stupila predizborna tišina. Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije (EU).

Izbori su, prema tom sporazumu najprije trebali biti održani 24. aprila, ali su pomjereni za 5. juni, kada vladajuća VMRO-DPMNE bila jedina koja je podnijela izbornu listu, pa su izbori ponovo prolongirani.

Najnoviji datum održavanja izbora četiri najveće partije dogovorile su 31. augusta. Vanredni parlamentarni izbori bi trebali biti zemlju izvesti iz dvogodišnje političke krize.

Ključni igrači predstojećih izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Mekedonije.

Gruevski je po obrazovanju ekonomista i potječe iz srednje klase nekadašnje SFRJ. Ovaj 46-godišnji bivši bokser nekada je smatran "previše lijevo" nastrojenim političarem, ali je tokom deset godina njegove vladavine ta slika potpuno promijenjena i Gruevskog danas vide kao diktatora i nacionalistu. Ova promjena je posebno izražena nakon 2008. godine kada je Makedonija ostala pred vratima NATO-a, nakon što je Grčka stavila veto zbog spora u vezi s imenom ove države.

Zaev je predsednik SDSM i istovremeno u već trećem mandatu kao gradonačelnik Strumice. Na čelu SDSM je od 2013. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Skoplju 1997. godine gdje je završio i posdiplomske studije.

Agencija AFP upravo, među pet stvari koje treba znati o Makedoniji, ukazuje da se jedna odnosi na njen zvanični naziv u Ujedinjenim nacijama, a to je Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, ili BJRM. To je i rezultat 25-godišnjeg spora sa susjednom Grčkom, čija sjeverna pokrajina nosi isto ime.

Međutim, jedan broj zemalja je priznalo ovu balkansku državu pod njenim ustavnim imenom Makedonija, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), Rusiju, pa čak i Kinu.

Spor s Grčkom je bio glavna prepreka Makedoniji na njenom putu eurointegracija. Godine 2008. Grčka je, naime, stavila veto na članstvo Makedonije u NATO, što je blokiralo pregovore o pristupanju te zemlje EU, iako je ona kandidat za članstvo postala 2005. godine.