Regija
0

U Hrvatskoj se obilježava Dan državnosti

FENA
U Hrvatskoj se danas obilježava Dan državnosti, a tom je prigodom na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića upriličeno svečano postrojavanje Hrvatske vojske i policije kojemu je nazočio državni vrh Republike Hrvatske.

Pred mnogobrojnim uzvanicima postrojili su se ešaloni hrvatskih ratnih zastava, Kopnene vojske, Ratnog zrakoplovstva i Mornarice, policije, Zapovjedništva za potporu, Hrvatskoga vojnog učilišta te Bojne za specijalna djelovanja.

Nakon pregleda postroja, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić s govornice je poručio da je 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti budući da je odredio hrvatsku demokratsku budućnost.

Mesić je kazao da je Hrvatska od uspostave samostalnosti, obrane i razvoja demokracije prešla težak put, ističući da svoj razvojni put Hrvatska nastavlja u procesu pristupanja EU i NATO-savezu.

"Ulazak u EU strateški je cilj hrvatske politike budući da je hrvatski narod u punoj mjeri dio Europe. EU je izraz prirodne težnje za jedinstvom kojega Hrvatska mora biti dio te omogućava Hrvatskoj da svoj razvoj uskladi s europskim razvojnim standardima", rekao je Mesić.

Dodao je kako vjeruje da se problemi vezeni uz prihvaćanje Lisabonskog ugovora ne će negativno odraziti na hrvatske pregovore i što skorije članstvo u EU.