Regija
0

U Hrvatskoj prvi put ugrađeno tzv. umjetno srce

FENA
U Kliničkom bolničkom centru Zagreb u petak je prvi put u Hrvatskoj jednom srčanom bolesniku ugrađena srčana mehanička pumpa ili takozvano umjetno srce, koje kod najtežih srčanih bolesnika služi za održavanje života do transplantacije, potvrdio je danas predstojnik Klinike za kardiologiju prof. Davor Miličić.

Srčana mehanička pumpa je na Rebro stigla u petak i samo nekoliko sati nakon toga je liječnička ekipa bila spremna za operaciju.

Riječ je o višegodišnjem srčanom bolesniku u dobi od 40-ak godina. On je bio u teškom stanju, tj. završnoj fazi zatajena srca uslijed čega su mu bili oštećeni svi organi te mu je život bio umjetno održavan.

Nakon operacije, koja je izvedena u Klinici za kardijalnu kirurgiju, pacijent se oporavlja u intenzivnoj jedinici i njegovo stanje se poboljšalo. Prof. Miličić ističe da je pacijent uvršten na listu za hitnu transplantaciju srca, koja bi se trebala dogoditi u idućih 30 dana. Inače, umjetno srce malih dimenzija koje se spaja na velike krvne žile pacijenta stoji 250.000 eura.