Regija
13

U Hagu počela saslušanja u slučaju tužbi Hrvatske i Srbije za genocid

Anadolija
Javnim saslušanjem predstavnika pravnog tima Hrvatske, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu danas je počeo proces u sporu između Hrvatske i Srbije u vezi sa tužbom Hrvatske i protivtužbom Srbije za genocid.

Hrvatska je tužbu protiv Srbije za genocid podnijela Međunarodnom sudu pravde 1999. godine, a Srbija je odgovorila protivtužbom.

Hrvatski pravni tim danas prvi iznosi usmeno svjedočenje u okviru postupka pred Međunarodnim sudom pravde.

Pravni tim Hrvatske, koji predvodi profesorica međunarodnog prava Vesna Crnić Grotić, izlagat će do 7. marta, a potom će usmeno svjedočenje početi pravni tim Srbije, koji predvodi iskusni pravnik Saša Obradović. U okviru prve runde procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, pravni tim Srbije izlagat će od 10. do 14. marta.

Potom slijedi druga runda saslušanja koja završava 1. aprila.

No, pravni eksperti i poznavatelji rada i procedura pred Međunarodnim sudom pravde, koji je vrhovni pravosudni organ Ujedinjenih naroda, tvrde kako konačna odluka neće biti donijeta prije kraja ove ili početka naredne godine.

Odluka koju donese Međunarodni sud pravde je konačna, obvezujuća za obje države i na nju nema prava žalbe.

U ovom slučaju odluku će donijeti 17 sudija.

Hrvatska je 2. jula 1999. godine podnijela tužbu protiv SRJ, sad Srbije, pred Međunarodnim sudom prave u Hagu zbog navodnog kršenja konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom rata od 1991. do 1995. na njenoj teritoriji.

Srbija je na ovu tužbu odgovorila protivtužbom 4. januara 2010. godine na istom pravnom osnovu.

Slučaj BiH protiv SRJ trajao 14 godina

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je, na samom početku agresije i rata, 20. marta 1993. godine predala tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv tadašnje SRJ, kasnije Srbije i Crne Gore, pozvavši se na Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.  

Preliminarna saslušanja održana su 1996. godine, da bi rasprava po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore bila održana od 27. februara do 9. maja 2006.

Međunarodni sud pravde je 26. februara 2007. godine donio presudu kojom je potvrđeno tek da su „snage bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. počinile genocid koji je Srbija najprije propustila da spriječi, a zatim i da kazni i izruči Haškom tribunalu počinioce na čelu sa Ratkom Mladićem“.

Bosna i Hercegovina po ovoj presudi nije dobila pravo na odštetu.