Sve zavisi od vlasti Srbije
0

U Hagu očekuju Mladića, izručenje moguće i danas

SRNA
U Haškom tribunalu se očekuje da nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić tokom ove nedjelje bude prebačen iz Srbije i izveden pred sudiju radi izjašnjavanja o optužnici, javlja dopisnik Srne.

Holandski dnevni list "De Telegraf" objavio je da bi Mladić mogao i danas da bude prebačen u Hag.

Portparol Tribunala Nerma Jelačić izrazila je sumnju da bi se to moglo danas dogoditi, istakavši da Mladićev dolazak zavisi od toga "koliko će brzo srpske vlasti obaviti proceduru".

Mediji navode da je "Tribunal pod stresom, jer se u njemu nikada ranije nije dešavalo toliko toga".

Ubrzo nakon što ga vlasti Srbije isporuče Haškom sudu, haški bjegunac Mladić bi trebalo da se pojavi u sudnici radi izjašnjavanja o optužnici.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen rekao je da postupak izručenja generala Mladića može trajati od danas maksimalno četiri, a minimalno dva dana. Homen kaže da su ispunjeni uslovi za izručenje Mladića na osnovu zakona o saradnji sa tim sudom, podsjetivši da danas u 17.00 sati ističe rok za ulaganje žalbe.

U Hagu se u utorak nastavlja suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, a sva tekuća suđenja se privode kraju. 
Tribunal su 1993. godine osnovale UN, a očekuje se da sa radom prestane 2014. godine.