Žarko Puhovski
0

"U granatiranju Knina poginuo jedan civil"

FENA
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Hrvatski Helsinški odbor (HHO) dobijao je stotine dojava o stradalima u "Oluji", ali jedini civil ubijen u granatiranju Knina je, kako stoji u izvještaju te nevladine udruge za zaštitu ljudskih prava, Momčilo Marjanović, potvrdio je u petak na Haaškom sudu na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču negdašnji predsjednik Odbora Žarko Puhovski.

"To je jedino što smo imali za Knin u ovom kontekstu", rekao je Puhovski, svjedok haaškog tužiteljstva tokom protuispitivanja Gotovinina odvjetnika Luke Mišetića, započeta pred sam kraj današnje rasprave.

Marjanović je bio visoki dužnosnik krajinskog SUP-a, o čemu je Puhovski, kako je rekao, saznao iz beogradskih novina 1997.

Također je, govoreći svom sudjelovanju u dokumentarnom filmu "Gotovina" iz listopada 2006., izjavio da su aktivisti HHO-a, koji su istraživali zločine na terenu, prenijeli da "nigdje nije bilo spomenuto ime Ante Gotovine".

Mišetića je zanimao njegov tekst o "Oluji" objavljen 1995., u kojem navodi da je to "briljantan primjerak etničkog čišćenja" te da su uspjehom operacije bili iznenađeni diplomati, ali ne i Srbi.

"Oni su bili spremni na bijeg i organiziranu evakuaciju", potvrdio je Puhovski riječi iz tog članka.

Po njegovim riječima, sedam dana prije "Oluje" u tzv. rsk počelo je organiziranje "punktova za izvlačenje stanovništva". "Povučene su najjače postrojbe tzv. rsk i raketni sustavi. Visoki postotak ljudi imao je organizirane trase napuštanja svog područja", objasnio je Puhovski.

Kazao je da HV nije okružio niti jedan srpski grad jer je ostavljen put za povlačenje.

Na Mišetićev upit je li bilo logike da se ostave pravci za povlačenje, odgovorio je da je "bilo logike da se razoružaju srpske jedinice".

"Zaista ne znam je li to bilo moguće", zaključio je Puhovski.

Protuispitivanje svjedoka tužiteljstva nastavlja se u ponedjeljak.