Nema sukoba
0

U Gračanici mirno

SRNA
Situacija u manastiru Gračanica je mirna, a monasi koji su se danas fizički sukobili na kapiji manastira povukli su se u konak, javlja dopisnik Srne sa lica mjesta.

U porti manastira nema nikoga, a razišli su se i pripadnici Kosovske policijske službe koji su bili razmješteni u okolini manastira.

Grupa monaha iz manastira Crna Reka, pristalica episkopa raško-prizrenskog Artemija, danas je na kapiji manastira Gračanica fizički nasrnula na monahe koji podržavaju odluku Sinoda SPC o razrješenju vladike Artemija, a koji su pokušali da ih spriječe da nasilno uđe u portu manastira.

Crnorečki monasi ušli su u portu manastira nakon što su preskočili zid i sa unutrašnje strane otvorili sporednu kapiju. Vladika Teodosije ih je u neposrednom razgovoru nastojio umoliti da se raziđu i prihvate odluku Sinoda.

Sveti arhijerejski sinod SPC odlučio je juče da bude pokrenut postupak utvrđivanja kanonske odgovornosti Njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Artemija u prvoj instanci, uz njegovu obavezu da u postupku sarađuje, saopšteno je iz SPC-a. 

Sinod je odlučio da razrješi vladiku Artemija upravljanja Eparhijom raško-prizrenskom do okončanja pokrenutog postupka, odnosno do sledećeg redovnog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora, a za administratora Eparhije imenovao episkopa Atanasija. 

Novoimenovani administrator Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske Njegovo preosveštenstvo episkop Atanasije služio je danas u manastiru Gračanica Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje Vikarnog episkopa lipljanskog Teodosija, sveštenstva i monaštva eparhije raško-prizrenske. 
U saopštenju iz Eparhije raško-prizrenske navodi se da je vladika Atanasije u svojoj besjedi obavijestio vjerni narod da je odlukom Svetog arhiejrejskog sinoda SPC postavljen za administratora Eparhije i objasnio da je ta odluka donesena kako bi bila sanirana situacija u Eparhiji u kojoj je, kako se navodi, jedna grupa klirika na čelu sa Simeonom Vilovskim ukaljala ugled Episkopa i Eparhije svojim finansijskim malverzacijama i širenjem nesloge i razdora u Eparhiji i van njenih granica.

"Sveti arhijerejski sinod bio je prinuđen da preduzme hitne mere u cilju zaštite poretka i jedinstva SPC, posebno na prostoru Eparhije raško-prizrenske", navodi se u saopštenju Eparhije.