Regija
0

U francuskim Alpama smrtno stradali hrvatski i srpski alpinac

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tijela dvojice alpinista, Hrvata i Srbina, pronađena su u srijedu na Mont Blancu, na visini od 3.100 metara, objavio je francuski list Le Figaro pozivajući se na policiju u Chamonixu.

Prema prvim neslužbenim informacijama, koje je dobila Hina, u francuskim Alpama je nastradao mladi hrvatski alpinist član Speleološko-alpinističkog kluba "Ekstrem" i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz Makarske Toni Roso (1990).

"Kasno sinoć smo i mi primili tu vijest, ali vam je ne mogu potvrditi jer nemamamo nikakve službene potvrde za to", izjavio je za Hinu pročelnik HGSS - Makarska Stipe Bušelić.

Po njegovim riječima Roso je u francuskim Alpama bio s dvojicom alpinista iz Srbije.

"Ne znamo još ni smjer penjanja ni stijenu, znamo samo da se radi o Chamonixu i da su na uspon otišli Toni i jedan od srpskih alpinaca, a drugi je zbog žuljeva odustao od penjanja. S tim kolegom još nismo uspjeli uspostaviti kontakt, a od njega bi mogli dobiti najtačnije informacije", kazao je Bušelić i napomenuo da je HGSS preko francuskih kolega pokušavaju dobiti više informacija, ali je kazao da je protekla dva dana u tom dijelu Alpa bila velika mećava koja je gotovo onemogućila pristup tom području.

Prema pisanju Le Figaroa, dvojica alpinista u utorak su pokušali osvojiti vrh Des Droites, ali su pri usponu doživjeli nesreću. Zbog loših meteoroloških uvjeta, navodi list, tijela žrtava još nisu prebačena u Chamonix. Policija je otvorila istragu o ovoj nesreći.