Regija
0

U Crnoj Gori najugroženiji invalidi i homoseksualci

FENA
Većina Crnogoraca, njih oko 53 posto, smatra da su u Crnoj Gori diskriminacijom najugroženije osobe s invaliditetom i homoseksualci, priopćio je u ponedjeljak podgorički Centar za građansko obrazovanje (CGO), na temelju nedavno provedena istraživanja.

Izvršni direktorica CGO Daliborka Uljarević kazala je da položaj manjina, uključujući i seksualne manjine, kao i zaštita njihovih prava predstavljaju svojevrstan test demokratičnosti za društva s jakim nabojima tradicionalizma i autoritarnsti, u koje, po njezinu mišljenju, spada i Crna Gora.

Istraživanje je pokazalo da su predrasude i negativna stajališta prema homoseksualnim osobama češća kod starijh osoba, onih s nižim obrazovanjem, koje žive na sjeverozapadu i u ruralnim dijelovima Crne Gore. Kao tolerantniji pokazuju se mladi, žitelji gradova, visokoobrazovane osobe i žene.

Građani su svjesni da su pripadnici seksualnih manjina ugroženi, a homoseksualne osobe izdvojene su kao druga najugroženija skupina, nakon osoba sa invaliditetom.

Čelnik crnogorske Forum Progres, koja okuplja homoseksualne osobe, Zdravko Cimbaljević, kazao je da je "vrlo zabrinjavajuće što 60 posto građana smatra da je homoseksualnost bolest".