Umiješanost u slučaj Pukanić
0

U Beogradu uhapšen Joca Amsterdam

SRNA
Srpska policija uhapsila je Sretena Jocića, poznatog i pod nadimkom Joca Amsterdam, zbog umiješanosti u ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića, javili su beogradski mediji.

B 92 sazanaje da je Jocić uhapšen u Beogradu, u kući Slobodana Miloševića u Tolstojevoj ulici, koju je iznajmljivao.

RTS je javio da je hapšenje uslijedilo nakon što je jedan od svjedoka saradnika u istrazi koja se vodi povodom ubistva Pukanića, u iskazu hrvatskoj policiji optužio Jocića da je naručio ovo ubistvo.

Hrvatski mediji su ranije pisali da će USKOK, na osnovu iskaza svjedoka pokajnika, za ubistvo Pukanića osumnjičiti ili označiti kao naručioca ili organizatora ubistva Sretena Jocića i za njim raspisati međunarodnu potjernicu i odrediti mu pritvor.

Ivo Pukanić, vlasnik "Nacionala", i direktor marketinga Niko Franjić ubijeni su u centru Zagreba 23. oktobra prošle godine.

Sreten Jocić, za koga srpski mediji pišu da je 'kontroverzni biznismen iz Male Krsne', proveo je više decenija van Srbije živeći, radeći, ali i često boraveći po inostranim zatvorima zbog sumnji da je trgovao drogom i da je naručilac brojnih ubistava. U Holandiji je boravio tokom 80-ih godina prošlog vijeka, dok je u Bugarskoj, gdje je poznat kao "kralj kokaina", živio tokom 90-ih pod zaštitom tamošnjih službi bezbjednosti.

Od njegovog povratka u Beograd, Jocić je u više navrata pokušao da kupi preduzeća u procesu privatizacije, što mu nije pošlo za rukom, pa je, prema medijskim pretpostavkama, odlučio da kupuje na tuđa imena.

Pred beogradskim Okružnim sudom Jociću se sudi zbog podstrekavanje na ubistvo Gorana Marjanovića zvanog "Goksi Bombaš" u julu 1995. godine. Brani se sa slobode, jer je položio kauciju od 300.000 evra i uredno se odazivao na sve sudske pozive.

Interpolova potjernica za njim je raspisana 2001. godine. Pošto nije bio dostupan pravosudnim organima Srbije, Jocić je naredne godine uhapšen u akciji bugarske policije.

Izručen je Holandiji, gdje je 19. marta 2004. godine odslužio zatvorsku kaznu na koju je ranije bio osuđen. Zbog nekoliko istraga, koje su u međuvremenu pokrenute protiv njega, u holandskom zatvoru "Vuht" zadržan je do marta 2006. godine, kada je izručen Srbiji i sproveden u Okružni zatvor. Iz pritvora je izašao poslije dva mjeseca uz položeno jamstvo.