Srbija
0

U Beogradu počelo okupljanje za skup "Kosovo je Srbija"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Beogradu su se tijekom poslijepodneva u četvrtak okupili građani iz cijele Srbije na prosvjed "Kosovo je Srbija", koji organizira srbijanska Vlada. Saobraćaj u središtu grada je obustavljen već od podneva i tako će ostati sve do kraja skupa, koji počinje u 17 sati na trgu kod Doma Narodne Skupštine, a završava molitvom za Kosovo u beogradskom hramu sv. Save na Vračaru.

Gotovo sve institucije, banke i brojne trgovine u užoj jezgri grada zatvorene su u 14 sati, a odlukom Ministarstva prosvjete četvrtak je neradni dan za sve osnovne i srednje škole u Srbiji.

Kako javljaju agencije i elektronički mediji, tokom prijepodneva u četvrtak iz brojnih gradova krenuli su autobusi koje su za prijevoz građana organizirali lokalni odbori političkih stranaka, a Željeznice Srbije također su već ranije najavile besplatan prijevoz za one koji iz pravca Niša i Novog Sada žele doći u Beograd, te su organizirani i vanredni vozovi.

Prema podacima koje je objavila Televizija B92, iz unutrašnjosti Srbije ka Beogradu krenulo je oko 500 autobusa s oko 23 hiljade ljudi.

Okupljenima će se, kako je najavljeno, tačno u 17 sati obratiti srbijanski premijer Vojislav Koštunica u ime državnih institucija, te Tomislav Nikolić u ime nekoliko parlamentarnih stranaka - svoje Srpske radikalne stranke, Koštuničine Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije.

Ostale parlamentarne stranke, Demokratska stranka Borisa Tadića, G 17 Plus Mlađana Dinkića, Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića ranije su najavile da na skupu neće sudjelovati.

Prosvjedu neće prisustvovati ni srbijanski predsjednik Boris Tadić koji je u službenom posjetu Rumunjskoj.

Među govornicima, svoje sudjelovanje su tijekom dana potvrdili i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, rektori prištinskog i beogradskog Sveučilišta Zdravko Pitošević i Branko Kovačević, predstavnici srpskih stranaka u Crnoj Gori Andrija Mandić i Predrag Popović, ali i sportaši, tenisač Novak Đoković i košarkaš Dejan Bodiroga, kao i redatelj Emir Kusturica.

Prosvjed će, kako je najavljeno, početi državnom himnom "Bože pravde", a kraj će označiti zbor koji će otpjevati "Vostani Serbije", pjesmu vezanu za nacionalni preporod Srbije s kraja 18. stoljeća, čime će biti označen početak prosvjedne šetnje do hrama sv. Save, a sve će prenositi državna Radio-televizija Srbije i FOX Televizija.

Sve gradske službe, od Hitne pomoći, ostalih medicinskih i prometnih službi, priopćile su tijekom dana da su spremne za prihvat velikog broja ljudi koji će doći na prosvjed u Beograd, a državna Radio-televizija Srbije ponovno je u svojim informativnim emisijama u četvrtak emitirala poziv glavnog tajnika Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića građanima da učine sve da prosvjedni skup prođe "mirno i dostojanstveno".