Obnavljanje dobrih odnosa
11

U Beogradu počeli Dani Sarajeva izložbom o Vijećnici

Klix.ba
Otvaranjem izložbe "Sarajevska Vijećnica, još jednom", arhitekte i muzičara iz Sarajeva Nedžada Mulaomerovića, sinić je u Beogardu na Kalemegdanskom platou počeo šesti po redu festival "Dani Sarajeva", javio je dopisnik agencije Anadolija.

Uprkos kišnom vremenu, nekoliko desetina mladih ljudi okupilo se na kalemendanskoj terasi kako bi prisustvovalo početku manfestacije koja ima za cilj da promoviše Sarajevo u Beogradu, da putem kulturnih događaja zbliži dva grada, ali i da srbijanskoj javnosti prezentira šta se sve dešavalo u Sarajevu i Bosni i Hercegovini za vrijeme rata.

U ime organizatora manifestacije "Dani Sarajeva", direktorica Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Maja Mičić, otvarajući manifestaciju rekla da je osnivanje Festivala 2007. godine, baš u maju mjesecu kada je i počeo rat, imalo za cilj "otvaranje priče o opsadi Sarajeva".

"Na nama je da inspirišemo, provociramo i podsetimo na istoriju Sarajeva, ali i da obnavljamo odnose Sarajeva i Beograda", rekla je Mičić i istakla da će građani Beograda kupovinom karata za predstave tokom festivala učestvovati u prikupljanju sredstava za obnovu Vijećnice.

Autentične fotografije izgradnje i razaranja Vijećnice, kao i istorijskih događaja koji se odnose na to zdanje, nacrti izvornog projekta s kraja 19. veka i projekta obnove, predstavljene su na izložbi.

Predstavljajući izložbu "Sarajevska Vijećnica", još jednom, mladi autor Nedžad Mulaomerovićje govorio istorijatu sarajevske vijećnice i istakao da to jedna od najvrednijih institucija kulture u Sarajevu.

Mulaomerović je kazao da je Vijećnica jedna od najreprezentativnijih građevina iz austrougarskog perioda na ovim prostorima, građena u islamskom arhitektonskom stilu, kako bi se u to vrijeme uklopila u, osmanskom stilu građenu, sarajevsku čaršiju.

"Kada je 1992. godine spaljena, ona je bila u funkciji Nacionalne biblioteke i tada je uništeno više od 70 odsto svih fondova biblioteke. Završetak rekonstrukcije očekuje se do kraja 2014. godine, ali će tada imati drugu namjenu. Ova izložba ima za cilj da prezentuje blago i da motiviše posetioce da dođu u Sarajevo i posjete uskoro obnovljenu vijećnicu", rekao je Mulaomerović.

Portparol Festivala, Aida Alilović, pozvala je Beograđane da tokom petodnevne manifestacije posjete neku od kulturnih i scenskih predstava koje su pripremili. Tokom pet festivalskih dana, beogradsku publiku očekuje bogat i raznovrstan teatarski program, koncerti, panel diskusije, izložbe i promocije.

Kako su saopštili organizatori, u program festivala uvršetna je pozorišna predstava "Prst" kosovske spisateljice Doruntine Baše, koja će biti izvedena 24. maja u Bitef teatru. Ova drama proglašena je najboljom na konkursu Hartefakt fonda za savremeni društveno angažovani tekst. Predstavu je režirala Ana Tomović, a u glavnim ulogama su Vesna Mašić iz Sarajeva i Milica Stefanović iz Beograda.

Premijerni nastup u Beogradu 26. maja imaće i Sevdah Takht, novi bend Damira Imamovića, sa kojim pravi iskorak u shvatanju sevdaha kao žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju. Pored Imamovića, bend čine zagrebački perkusionista Nenad Kovačić (Antenat, Afion...) i jedan od najinteresantnijih mladih basista na beogradskoj sceni Ivan Mihajlović (Naked, Svi na pod...).

Festival traje do 27.maja i sav prihod će biti namjenjen rekonstrukciji Vijećnice, jednog od simbola glavnog grada Bosne I Hercegovine.